Üdvözöljük webáruházunkban! Kellemes vásárlást kívánunk!

Aukciós webhelyeken való értékesítés

A ZIPPO MANUFACTURING COMPANY AZ AUKCIÓS WEBOLDALAKON TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSRE VONATKOZÓ IRÁNYELVEI

A Zippo Manufacturing Company (ZMC) rendszeresen felügyeli az internetes aukciós oldalakat termékei értékesítésére vonatkozóan, és törvényes felhatalmazása van bizonyos termékek értékesítésének leállítására az Egyesült Államokban és számos más országban az alábbi három körülmény esetén:

  • Hamisított termékek értékesítése; vagy nem a ZMC-től származó termékek értékesítése „ZIPPO” néven vagy a ZMC által birtokolt más védjegyek alatt, vagy olyan név vagy védjegy használata, amely a Zippo-hoz hasonló, megtévesztő;
  • Öngyújtók értékesítése olyan külső gyártóktól, amelyek regisztrálták a Zippo szélálló öngyújtó alakját; vagy,
  • A ZMC írásos beleegyezése nélkül díszített Zippo öngyújtók értékesítése;

Az eladó által kereskedelmi célból a fentiek mindegyike védjegybitorlásnak minősül az Egyesült Államok törvényei szerint számos országban, és a ZMC részéről jogi lépések megtételéhez vezethet.

A fenti jogsértések bármelyike valószínűleg megtéveszti a fogyasztókat, akik emiatt azt hihetik, hogy az ilyen termékek engedélyezettek, jóváhagyottak vagy más módon kapcsolatban állnak a Zippo Manufacturing Company-val. Mivel a Zippo termékek sok vásárlója gyűjtő, a ZMC-nek érvényesítenie kell a védjegytörvények szerinti jogait ezen fogyasztók/gyűjtők védelmében, akiknek jogos érdekük fűződik ahhoz, hogy az általuk megvásárolt termékek eredeti Zippo termékek legyenek, a forma és a díszítés tekintetében is.

A fenti három jogi lépés mindegyikének további magyarázata az alábbiakban található.

 

I. A VÁLLALAT ÉS VÉDJEGYI JOGAI

A ZMC, a ZIPPO védjegy alatt forgalmazott világhírű öngyújtók gyártója számos védjegybejegyzéssel rendelkezik a ZIPPO védjegyhez.

 A ZMC emellett védjegynek tekinti szélálló öngyújtójának rendkívül jól megkülönböztető formáját, a jellegzetes íves (hajlított) tetejével, és az Egyesült Államokban és sok más országban védjegybejegyzés révén kapott oltalmat.

A ZMC-t 1932-ben alapították az Egyesült Államokban, és azóta folyamatosan használja a ZIPPO védjegyet. A ZMC évek óta aktívan értékesít ZIPPO márkájú öngyújtókat és egyéb védjegyes termékeket az Egyesült Államokban és több mint 160 országban, és továbbra is értékesíti ezeket a termékeket az Egyesült Államokban és világszerte. A Zippo szélálló öngyújtót a huszadik század designikonjaként írták le; a Zippo védjegyet pedig a világ egyik híres védjegyeként tartják számon.

 

II. AZ ÉRTÉKESÍTÉS TILTÁSÁRA VONATKOZÓ JOGI FELHATALMAZÁS

1. Hamisított termékek értékesítése; a Zippo védjegyekkel és szerzői jogokkal való visszaélés. A védjegyeket áruk és szolgáltatások azonosítására és másoktól való megkülönböztetésére használják. A Zippo védjegyek közé tartozik a híres ZIPPO márkanév különböző kivitelekben és formátumokban, valamint egyéb nevek és védjegyek, mint például a Zippo szélálló öngyújtó formája és a Flame (láng) logó, amelyeket védjegyként használnak az öngyújtók és más áruk ZMC-től való származásának azonosítására. Hamisításnak minősül a nem ZMC-től származó termékek azonosítására olyan védjegy engedély nélküli felhasználása, amely lényegében megegyezik az ilyen áruk tekintetében érvényesen bejegyzett védjeggyel, vagy lényegében nem különböztethető meg az ilyen védjegytől. A hamisítás a védjegyjog súlyos megsértése, és büntetőjogi szankciókkal is járhat.

A Zippo bármely webhelyének linkelése, illetve az ott található fényképek, védjegyek, dizájnok vagy szövegek használata a ZMC kifejezett írásos hozzájárulása nélkül szintén a ZMC szerzői és védjegyjogainak megsértését jelenti.

A „kulcsszó spamelés” egy másik példa a védjegyekkel való visszaélésre. A kulcsszó spamelés egy keresőoptimalizálási technika, amely gyakran metatagként egy másik termék védjegyét/márkanevét használja, hogy a vásárlókat saját termékkínálatára irányítsa; ez a magatartás sérti a védjegytulajdonos jogait.

2. Más márkájú öngyújtók értékesítése, amelyek a Zippo szélálló öngyújtóval megegyező formájúak.

Mint fentebb említésre került, a ZMC-t az Egyesült Államokban és sok más országban bejegyezték védjegybe, amely védi szélálló öngyújtójának rendkívül jellegzetes formáját, jellegzetes ívelt tetejével ("Shape Mark"), amely nem korlátozódik egyetlen méretre sem.

A ZMC fellép azokkal a termékekkel szemben, amelyek alakja lényegében megegyezik a Shape Mark-kal védett formával, beleértve a jellegzetes ívelt tetejét is.

3. A Zippo öngyújtók engedély nélküli megváltoztatása, díszítése, gravírozása, valamint a ZMC beleegyezése nélkül gravírozott, díszített vagy más módon megváltoztatott Zippo öngyújtók értékesítése sérti a ZMC védjegyjogait. Pontosabban, a Zippo öngyújtók megváltoztatása, díszítése, gravírozása és értékesítése olyan képek és minták felhasználásával, amelyeket a ZMC nem engedélyezett, közvetlenül sérti a Zippo védjegyjogait. Továbbá a ZIPPO név és a híres bejegyzett Zippo öngyújtó alak használata az aukciós webhelyeken, beleértve azokat is, amelyek szerint ezek a termékek engedélyezettek, jóváhagyottak, vagy más módon kapcsolódnak a ZMC-hez. Ezek nem igazak. A Zippo szélálló öngyújtó illetéktelen megváltoztatása vagy díszítése miatt az már nem számít eredetinek.

Ezenkívül a Zippo öngyújtóknak a ZMC által nem jóváhagyott képekkel és dizájnokkal való díszítése valószínűleg rontja a ZIPPO védjegy hírnevét, amelyet több, mint nyolcvan éve igazi amerikai ikonként kezelnek. A Zippo márka azokhoz a képekhez kapcsolódik, amelyeket a ZMC saját belátása szerint választ ki és használ fel. A ZMC vevőinek és Zippo szélálló öngyújtók számos gyűjtőjének köszönheti a Zippo szélálló öngyújtó kivitelének és díszítésének sértetlenségét és hitelességét.

 

A fenti okok bármelyike miatt a ZMC követelni fogja az ilyen termékek kereskedelmi értékesítőjét, hogy minden további késedelem nélkül hagyjon fel minden ilyen tevékenységgel. Ha az eladó nem tesz eleget, a ZMC megteszi a jogilag megfelelő lépéseket törvényes jogainak érvényesítése érdekében.